Xantanová guma, ktorej sa niekedy hovorí aj xantan, alebo E 415, je prášok bez chuti a bez zápachu, ktorý sa získava fermentáciou sacharidov za pomoci baktérie Xanthomonas campestris. Vzniknutý polysacharid má molekulovú hmotnosť okolo 200 000 a v prípade xanthanových monomérov sa skladá z glukózy, kyseliny glukurónovej, manózy, esterifikované kyseliny octovej a kyseliny pyrohroznová.
Xantanová guma je hydrokoloidná, takže na seba dobre viaže vodu. Tejto jej vlastnosti sa využíva predovšetkým pri náhrade lepku, pretože pomáha zlepšovať vlastnosti cesta vyrobeného z bezlepkových surovín. Pečivo sa s xantánom ďaleko menej drobí, lepšie drži tvar, ale hlavne vydrží ďaleko dlhšie vláčnejšie.
Xantán môžete používať ako pri klasickom pečení, tak pri príprave pečiva v domácej pekárni. Pridáva sa zamiešaný do múky a môže sa použiť nielen do kysnutého cesta, ale napríklad aj do lineckého, piškótového, treného, odpaľovaného, alebo lístkového cesta.
Pri príprave bezlepkových výrobkov sa dáva 1 až 2 g xantanová gumy na 1 kilogram všetkých suchých hmôt použitých pri príprave cesta. Hotové výrobky, a to nielen pre celiakov, zostávajú s xantánová gumou ďaleko dlhšie krehké, čerstvé a pomalšie vysychajú.
Xantán sa ale dá použiť aj pri príprave dresingov, mäsových štiav a omáčok, pri zaváraní mäsa, domácej výrobe šunky, zmrzliny, alebo dokonca cukroviniek, ktoré budú mať konzistenciu "gumových medvedíkov".
Výživové údaje:
Obsah: 100 g
Krajina pôvodu: Čína