Shoyu je tradičná sójová omáčka vyrábaná zo sójových bôbov, pšenice a fermentačného činidla. Má výraznú arómu a ľahko sladkastú chuť. V malom množstve prehĺbi a zvýrazní chuť akéhokoľvek pokrmu. Shoyu pochádza z Číny a má už 2 800 rokov. Postupne sa rozšírila do celej juhovýchodnej Ázie a teraz je tradičnou súčasťou ázijskej kuchyne. S obyčajnou lacnou „sójovou omáčkou" nemá ale nič spoločné. Shoyu neobsahuje žiadne zvýrazňovače chuti, farbivá ani umelé sladidlá.
Popri základných štyroch chutí (sladká, horká, slaná, kyslá), je ešte chuť piata - umami. Označuje sa ako „lahodná", „chuť zrelosti" a zvýrazňuje chuť pokrmu. Táto piata chuť je obsiahnutá aj vo fermentovaných výrobkoch - teda aj v sójovej omáčke shoyu.
Zloženie: Voda, Sójové bôby 16,6 %, pšenica 13,5 %, morská soľ 10,7 %, fermentačné činidlo (Aspergillus oryzae).
Výživové údaje:
Upozornenie: Obsahuje lepok a sójové bôby.
Návod na prípravu: Slúži na dochucovanie jedál podľa potreby.
Skladovanie: Na chladnom a suchom mieste. Chráňte pred slnečným svetlom.
Obsah: 200 ml
Krajina pôvodu: Japonsko