Ide o vlákninu z obalových šupiek Psyllia (Skorocel indický). Psyllium je zdroj rozpustnej vlákniny, ktorá sa podobá vláknine nachádzajúcej sa v obilninách ako je ovos a jačmeň. Psyllium má, ale vyšší obsah vlákniny, ako napr. ovsené otruby. Neobsahuje lepok, fytáty, ani zložky mliečneho alebo obilného pôvodu.
Prečo je Psyllium zdravé?
Niektorí ľudia majú problém so znášanlivosťou vlákniny pochádzajúcej z obilnín. Vláknina sa okrem obilnín nachádza aj v zelenine, ovocí, ryži, pohánke a ľanovom semene. Pridávanie vlákniny k dennej strave v podobe Psyllia je vhodný spôsob, pretože pri pravidelnom užívaní sa tak obnoví správna funkcia tráviaceho traktu, a to hlavne hrubého a tenkého čreva. Psyllium dokáže do seba vstrebať časť toxických látok, čím odstraňuje usadeniny a problematické úseky sa stávajú priechodnejšími. Znižuje výskyt zápchy, napomáha k znižovaniu váhy a detoxikuje organizmus. Prvé výsledky užívania Psyllia môžete vidieť už po 2-3 dňoch užívania. Psyllium nie je návykové.
Tipy na použitie:
10 g Psyllia (dve kávové lyžičky) rozmiešajte v menšom množstve vody a ihneď vypite, alebo si ho dajte do iného jedla. Zapite tento pohár ďalším pohárom vody.
Pridávať si ho môžete do vody, nápojov, mlieka, jogurtu, a pod. V žiadnom prípade psyllium nevarte.
Skladovanie:
Skladujte na suchom mieste a chráňte pred priamym slnečným žiarením.
Výživové údaje v 100 g:
- energia 116kJ/28kcal
- tuky 0,5 g z toho nasýtené mastné kyseliny 0 g
- sacharidy 2,8 g z toho cukry 0 g
- vláknina 90 g
- bielkoviny 1,4 g
- soľ 0 g.