Kypriaci prášok Amylon má tendenciu kypriť už pri izbovej teplote na rozdiel od obyčajného prášku. Preto sa odporúča dávať cesto do rúry čo najrýchlejšie po zapracovaní prášku. Kypria o niečo menej. Použite 1,5 sáčku tam, kde by ste inak dali 1 vrecúško obyčajného. Alebo použite len 1 vrecúško a pridajte malú lyžičku jedlej sódy. Prášok do pečiva Amylon má úplne neutrálnu chuť. Keď si naň zvyknete, spoznáte, keď sa použije konvenčný prášok.
Kyprenie vytvára v ceste bublinky vzduchu, tým je cesto odľahčené a nadobudne na objeme. Ide to docieliť dvoma spôsobmi - biologickým (droždie) alebo chemickým (bublinky vzniknú chemickou reakciou kyselín a zásad).
Rozdiel bezfosfátového a fosfátového prášku:
Bežný kypriaci prášok
– Kyslou zložkou je fosforečná soľ (tiež obsiahnutá v tavených syroch alebo práškových zmesiach na výrobu nápojov).
Kypriaci prášok bez fosfátov
– Kyslou zložkou je vínny kameň (vinnan draselný), vyzráža sa vo forme kryštálikov vo vínnych sudoch.
– Zásaditou zložkou je jedlá sóda.
– Ďalej obsahuje len kukuričný škrob v biokvalite.
Zloženie: Bio kukuričný škrob, kypriace látky (vínan draselný, uhličitany sodné).
Výživové údaje:
Návod na prípravu: Kypriaci prášok pridávame do treného, krehkého a piškótového cesta, ďalej perníkov, palaciniek a pod. Cesto spracovávame rýchlo, aby prášok pôsobil až po vložení do rúry.
Hmotnosť: 12 g
Krajina pôvodu: Česká republika