Inulín je rozpustná vláknina z koreňa čakanky, má neutrálnu príjemne sladkastú chuť a jej účinky na ľudský organizmus spočívajú hlavne prebiotické zloženie, ktoré sú potravou pre naše črevné baktérie, pozitívne vplývajú na imunitu organizmu, ktorá sa spája práve s tým, v akom stave máme črevá. Je vhodný aj pre diabetikov, veľmi ju ocenia športovci, ľudia v období rastu alebo po prekonaní rôznych zlomenín. Práve inulín totiž pomáha lepšie vstrebať vápnik z prijímaných potravín. Okrem vápnika je to aj využitie horčíka a iných minerálov dôležitých pre naše zdravie.
Ďalšou dobrou správou je znižovanie hladiny zlého cholesterolu a zvyšovanie hladiny toho dobrého. Tiež pomáha pri znižovaní triglyceridov v krvi a pečeni.
V potravinárstve sa však inulín často využíva hlavne pre športovcov, na posilnenie črevnej mikroflóry a v neposlednom rade sa táto vláknina využíva aj v doplnkoch výživy na chudnutie. Inulín znižuje glykemický index potravín, má minimálnu kalorickú hodnotu a navyše chráni organizmus pred nádorovými a zápalovými ochoreniami. Ďalším plusom inulínu je rýchly pocit sýtosti, čo veľmi ocenia hlavne ľudia s nadváhou v snahe obmedziť kalorický príjem a netrápiť sa hladovkami. Diétna vláknina sa dostáva do tráviaceho traktu a má pozitívny vplyv na vyprázdňovanie.
Prínosy inulínu pre naše zdravie:
Nutričné hodnoty na 100g:
Obsah: 300 g
Krajina pôvodu: Belgicko